Tien tips om een evenwichtige kaasplank samen te stellen.
Een goede kaasplank is met zorg en enthousiasme samengesteld en wordt geserveerd op een (ruw)houten plank met veel brood, grote glazen wijn. Maak niet alleen een keuze uit verschillende
categorieën, maar zorg ook voor variatie in vorm en kleur en doe er minstens een geiten- of schapenkaas bij.
Een goede kaas is beter dan drie of vier verschillende puntjes.
Een keuze uit verschillende categorieën levert variatie op. Elke kaas is weer anders van kleur en textuur, zowel van buiten als van binnen.
De kleur moet vooral afkomstig zijn van de kazen en niet van een tros druiven of ander fruit. Als u de plank wilt versieren, doe dat dan met kastanje- of eikenbladen, verse kruiden of wilde
bloemen. Server er verschillende soorten brood bij.
Crackers verdoezelen vaak de textuur van de kaas en zijn erg zout. Neem liever vers, knapperig stokbrood.
Serveer vers fruit op een apart bord.
Er zijn leuke alternatieven voor de gewone, ronde houten of marmeren kaasplank. Experimenteer met rieten dienbladen, lage mandjes, een stuk druifhout of een dienblad met een linnen servet en
druivenbladeren erop.
Variatie in vorm maakt uw kaasplank aantrekkelijker. Probeer als het kan niet alle kazen in dezelfde vorm te serveren. Maak piramides, blokken, vierkanten of cilinders, of snijd de kaas in
onregelmatige vormen.
De Franse gewoonte om kaas voor het dessert te serveren is eenvoudigweg ontstaan om de wijn van het hoofdgerecht op te maken. Blauwaderkazen moeten altijd als laatste gegeten worden, omdat ze
het sterkst van smaak zijn. U kunt er zoete wijn bij schenken, die u ook bij het dessert kunt drinken.
Een kaasplank kan ook dienen als hoofdgerecht voor de lunch. Serveer meerdere kaassoorten met een groene salade met lichte dressing, ingemaakt zuur en chutney, vers fruit, noten en
boerenbrood. Als u wilt, kunt u er een bijpassende wijn bij schenken.
Brood:
Er zijn haast net zo veel soorten brood als kaas. Zelfgemaakt of licht boerenbrood is het geschiktst. Sommige mensen kiezen walnoten- of krentenbrood, maar gewoon brood geeft de kaas meer
ruimte.
Bewaartip:
Kaas houdt van een koele, niet vochtige omgeving.
Bewaar de kaas in de koelkast of in de kelder.
Haal de kaas minstens een kwartier voordat u hem wilt gebruiken, uit de koelkast, om de geur en smaak beter tot hun recht te laten komen.
Tegen uitdrogen van de kaas helpt huishoud- of aluminiumfolie.
Snij-tip:
Voor het snijden van puntjes voor een borrelhapje of voor kaas uit het vuistje van een NIET plat stuk, adviseer ik u als volgt te doen (zie het plaatje).